Een kavel voor je zelfbouwwoning: waar let je op?

Zonder grond kun je geen huis bouwen. Maar waar vind je een stuk grond? En wat kost een kavel eigenlijk? En wat betekent het als bouwgrond nog niet bouwrijp is? Lees verder om het beste kavel te vinden!

Aan het eind weet je:

Waar vind ik een kavel?

Misschien heb je al een stuk grond gezien waarvan je de ligging mooi vindt. Of misschien heb je nog geen idee wat de beste plek is voor je nieuwbouw huis. Er zijn verschillende manieren om kavels en bouwgrond te vinden en te bepalen of die plek voldoet aan jouw wensen.

De gemeente geeft in principe nieuwe bouwgrond uit. Maar dat zijn niet de enige kavels geschikt voor bebouwing. Ook particulieren verkopen soms een stuk grond en bij veel projectontwikkelaars is er de vrijheid om binnen een project je eigen huis te bouwen. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd een lelijk of vervallen huis slopen omdat de locatie je aanspreekt.

Kavels vind je op de websites van gemeenten, maar er zijn ook websites met overzichten zoals kavelteam.nlbouwkavelsonline.nl en zelfbouwinnederland.nl. Ook op Funda kun je zoeken naar bouwgrond of naar een bouwval op een toplocatie. Natuurlijk kun je ook altijd een makelaar inschakelen als je in een specifieke regio zoekt.

Heb je moeite om een kavel te vinden of wil je de eerste zijn als er een nieuwe beschikbaar komt dan hebben we nog een aantal tips voor je.

  • Schrijf je in op de KavelAlert van Kavelteam en blijf op de hoogte van nieuwe kavels die worden aangeboden op kavelteam.nl. Je kunt je ook aanmelden voor een Premium KavelAlert service voor €12,95 per jaar om updates te ontvangen van alle nieuwe kavels die door (NVM) makelaars worden aangeboden.
  • Zet een  Google Alert voor “kavel [gemeente]” en “bouwgrond [plaats]” om een email te krijgen als Google een nieuwe pagina met informatie over kavels in jouw gemeente heeft gespot.
  • Met een Funda account krijg je email notificaties voor een bewaarde zoekopdracht. Perfect voor een dagelijkse update van bouwgrond bij jou in de buurt.
Weide met bouwgrond voor een kavel

Wat is een goed kavel?

Wat een goed kavel is hangt in eerste instantie af van je wensen. Net als met een bestaand huis stel je natuurlijk eisen aan de locatie. Maar bij een bouwkavel kunnen later problemen ontstaan als je niet op een aantal aandachtspunten let.

De eerste vraag is: wat mag er gebouwd worden? Ook al ben je eigenaar van de grond, dat betekent niet dat je zomaar alles mag bouwen. Je moet letten op het bestemmingsplan, het kadaster en de welstandscommissie.

Check het bestemmingsplan voor het kavel dat je op het oog hebt. Het bestemmingsplan regelt bijvoorbeeld hoe hoog je mag bouwen, hoe ver het van de erfgrens af mag of moet staan, het maximale aantal vierkante meters bebouwing, de inhoud van het bouwvolume en nog veel meer. Ook kun je in het bestemmingsplan zien of er bijvoorbeeld een grote woontoren aan de zuidkant van je zonnige terras gebouwd gaat worden.

Kijk bij het kadaster of er beperkingen zijn op wat zij ‘het perceel’ noemen. Beperkingen zijn bijvoorbeeld een recht van overpad of recht op uitzicht.

In sommige gemeenten mag je welstandsvrij bouwen. Dat betekent dat het uiterlijk van je gebouw niet wordt getoetst aan de welstandsnota of bij de welstandscommissie. Dat maakt het makkelijker om te bouwen wat je wil, maar de keerzijde is natuurlijk dat je buren hetzelfde kunnen doen en niet altijd jouw smaak hebben.

Let bij het kopen van een kavel daarnaast op de volgende zaken.

  • Is er sprake van geluidsoverlast? Een drukke weg in de omgeving of een fabriek kan overlast veroorzaken. Soms zijn extra onderzoeken verplicht om te bepalen of er niet teveel geluidsoverlast is.
  • Is de waterafvoer goed geregeld? Een laag gelegen kavel kan bij regenval veranderen in een modderpoel als er geen goede afwatering is. Let ook op wat het grondwaterpeil is van het kavel.
  • Is er voldoende toegang voor bouwverkeer? De modules van Sustainer Homes worden met een vrachtwagen vervoerd die op je kavel moet kunnen komen.
  • Wat voor type grond is er? Het type grond beïnvloed de (diepte van de) fundering van je woning en de bijbehorende kosten.
  • Is er sprake van bodemverontreiniging? Op het bodemloket van de rijksoverheid staat meer informatie.
  • Wat voor voorzieningen zijn er? Water riolering en elektra zijn het belangrijkst, maar denk ook aan straatverlichting en bestrating. Op mijnaansluiting.nl regel je al je aansluitingen.
Render van de wijk almere Oosterwold van bovenaf - birds eye view

Wat kost een kavel?

De kosten van een kavel worden bepaald door de prijs van de grond en bijkomende kosten. De prijs van de grond is bij uitgifte door een gemeente marktconform. De gemeente kijkt dan naar de grondprijs van kavels in de buurt of naar de zogenaamde ‘residuele grondwaardebepaling’. Dat is de prijs van de grond na het aftrekken van de kosten van de woning. De prijs van het kavel is bovendien belast met 21% BTW.

Naast de prijs van de grond moet je ook rekening houden met het bouwrijp maken van het kavel. Dat betekent dat het terrein geëgaliseerd moet worden, bomen en stenen verwijderd worden, bestaande gebouwen gesloopt worden en er een laag zand gestort wordt. Vervolgens moet er gefundeerd worden. De kosten daarvan zijn afhankelijk van het type grond, de grondwaterstand en de diepte van de draagkrachtige grondlaag.

Houd er ook rekening mee dat je voor het onbebouwde deel van je kavel nog kosten hebt zoals het aanleggen van gras of een tuin, het funderen van je parkeerplaats of het plaatsen van een omheining.

Met de Kavelcalculator van Kavelteam kun je online een modelbegroting aanvragen van jouw droomkavel. Dan heb je een goed beeld van alle kosten die komen kijken bij het bouwen van jouw eigen woning.

Een drone kijkt neer op een Sustainer Homes recreatiewoning in Limburg

De aankoop van een kavel

Heb je een interessant kavel gevonden? Vaak kun je een optie op een kavel nemen terwijl je de mogelijkheden voor bebouwing uitzoekt.

Wil je voorkomen dat je uiteindelijk met een kavel zit waar je niets mee kunt? In de ontbindende voorwaarden van het koopcontract kun je voorwaarden opnemen over het krijgen van een onherroepelijke vergunning of het vinden van een aannemer die voor een vastgesteld bedrag je huis kan bouwen.

Uiteindelijk wordt het kavel bij de notaris aan je opgeleverd en ingeschreven bij het kadaster.

CPO: Samen een kavel kopen

Heb je een groot kavel op het oog of wil je alle rompslomp en uitzoekwerk liever delen. Dan kun je ook met meerdere mensen een bouwproject starten. Bij collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) bouw je met meerdere mensen samen een huis. Hiermee kun je kosten en lasten verdelen of je nou samen een twee-onder-een-kap woning neerzet of met 25 man een appartementengebouw. Meer informatie over het financieren en regelen van een CPO vind je bij de Vereniging Eigen Huis.

Heb je een kavel gevonden en wil je met Sustainer Homes kijken wat er mogelijk is? Bel ons dan op 0302072160

Wil je meer weten over de prijzen en mogelijkheden? Vraag onze brochure met prijsinformatie aan!

Sustainer Homes Brochure