Gezond, duurzaam en veilig wonen: de 4 fundamenten

Zonder dat we het doorhebben zijn onze huizen soms niet zo gezond als we denken. Dat kan leiden tot allerlei klachten van astma tot lusteloosheid en hoofdpijn. In de afgelopen jaren zijn huizen —en ook kantoorgebouwen en scholen— flink veranderd. Er is betere isolatie en luchtdichtheid, er worden andere materialen gebruikt, maar de ventilatie is niet altijd goed geregeld. Een duurzame, goed geïsoleerde woning is niet altijd een gezonde woning.

Bij Sustainer Homes houden we naast duurzaamheid ook rekening met de gezondheid van je woning. Gezond wonen bestaat uit 4 fundamenten: lucht, licht, geluid en veiligheid.

De 4 fundamenten van gezond wonen

Lucht, licht, geluid en veiligheid zijn de fundamenten van een gezond huis. We lopen ze stap voor stap door. Zo weet je wat je zelf kunt doen aan een gezonde en veilig woning en wat je van een architect of bouwer mag verwachten.

Lucht

De luchtkwaliteit in je woning is de belangrijkste factor in een gezonde woning. Tegelijkertijd zijn er enorm veel factoren die je luchtkwaliteit kunnen beïnvloeden: vocht, ventilatie, giftige gassen, bouwfouten, de temperatuur, fijnstof, en zelfs je meubilair. We bekijken eerst wat de luchtkwaliteit beïnvloedt en vervolgens wat je er aan kan doen.

Wat beïnvloedt de luchtkwaliteit?

Slechte ventilatie is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen. Door slechte ventilatie kunnen er namelijk allerlei schadelijke stoffen in je woning blijven hangen. Die stoffen kunnen op verschillende manieren je woning binnen komen. Dat kan zijn door onvolledige verbranding van een gasfornuis of pelletkachel, maar ook simpelweg doordat mensen koolstofdioxide (CO2) uitademen. Je meubels bevatten vaak lijm me formaldehyde die langzaam vrijkomt en als je huis luchtdicht gemaakt is kan bij onjuiste ventilatie radongas uit de kruipruimte aangezogen worden.

Temperatuur is een grote factor in luchtkwaliteit. Te grote temperatuurverschillen kunnen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid beïnvloeden of voor condens zorgen. Is er een fout in de isolatie van je huis gemaakt dan kan er schimmel ontstaan op een plek waar koude lucht naar binnen kan komen omdat zich condens vormt.

Het interieur van een Sustainer Home

Wat kan ik doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Alle gevaarlijke gassen en stoffen worden onschadelijk door goede ventilatie. Sustainer Homes zorgt altijd voor goede ventilatie van alle ruimtes. Zelf kun je ook een aantal maatregelen treffen om je luchtkwaliteit op orde te houden:

  • Laat je ventilatie altijd aanstaan. Het lijkt logisch, maar bijvoorbeeld geluidsoverlast van verkeerd geïnstalleerde ventilatoren leidt er soms toe dat mensen hun ventilator helemaal uitzetten. Heb je veel mensen in huis, zet de ventilatie dan juist wat hoger zodat alle koolstofdioxide (CO2) wordt afgevoerd en er voldoende zuurstof wordt aangevoerd.
  • Vervang regelmatig de filters van je ventilator en houdt de in- en uitlaten schoon.
  • Maak goed schoon. Blijf stofzuigen en afstoffen zodat schadelijke stofdeeltjes uit je huis verdwijnen. Doe bijvoorbeeld ook je schoenen uit in huis zodat je geen vervuilde grond naar binnen loopt.

Licht

Licht en verlichting zijn belangrijk om je goed en gezond te voelen. Te weinig daglicht kan een tekort aan vitamine D betekenen waardoor je je moe en lusteloos kunt voelen. Een licht huis ervaren we niet voor niets als een prettig huis, maar teveel licht kan ook een keerzijde hebben.

In een goed geïsoleerd huis kan door het triple glas warmte van de zon naar binnen, maar niet naar buiten komen. Dat is fijn in de winter, maar betekent in de zomer dat je ook weer van de warmte af moet kunnen komen, want de binnentemperatuur bepaalt voor een belangrijk deel je comfort.

Er zijn een aantal tips om ‘lichtoverlast’ te voorkomen.

  • Een simpele oplossing voor te veel lichtinval in de zomer is een overstek. Een overstek is een soort luifel waarbij de houten latten zo geplaatst zijn dat ze in de winter bij een laagstaande zon het licht binnenlaten en in de zomer, als de zon hoger staat, het licht juist tegenhouden.
  • Heb je te weinig licht in je huis? Een spiegel op een strategische plaats of een binnen- of buitendeur (deels) van glas maken kan je soms helpen.
  • Zorg dat je je slaapkamer ook goed kunt verduisteren. Een donkere, koele slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust.

Geluid

We weten allemaal dat een concert of lawaaiige machine voor gehoorbeschadiging kan zorgen, maar ook zonder gehoorbeschadiging kan geluid negatieve effecten op je gezondheid hebben. Zo kan het gebrom van een slecht afgestelde of slecht geplaatste ventilator zorgen voor meer spanning, stress en een slechte nachtrust. Bovendien kan blootstelling aan teveel achtergrond geluid zorgen voor verminderde productiviteit en concentratie.

Gelukkig kun voor een deel geluidsoverlast voorkomen met de volgende tips.

  • Hang geluidsproducerende apparaten zoals warmtepompen of ventilatoren niet direct aan de constructie van je huis op. De constructie verspreidt het geluid anders door het hele huis. Er zijn speciale ophangsystemen waardoor deze apparaten ‘los’ hangen.
  • Zorg voor een goede verdeling van luchtstroom. Met name lucht die wordt ingeblazen maakt geluid wanneer deze langs het ventilatierooster blaast. Bij Sustainer Homes verdelen we de lucht- in en uitstroom over meerdere punten zodat het geluidsniveau per punt omlaag gaat.
  • Houdt bij de bouw rekening met de plaatsing van apparaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de buitenunit van een warmtepomp niet naast je slaapkamerraam hangt.

Veiligheid

Een gevoel van veiligheid is een van de meest fundamentele behoeften van mensen. Een gebrek daaraan kan je gezondheid daarom sterk beïnvloeden doordat het voor spanning en stress zorgt. Maar veiligheid is niet alleen een gevoel. Het is ook belangrijk om maatregelen te treffen tegen brand en inbraak.

Gelukkig zijn de belangrijkste (brand)veiligheidseisen vastgesteld in het bouwbesluit. Een woning die aan het bouwbesluit voldoet heeft daarmee een hoge veiligheidsstandaard. Toch loont het om ook in je eigen huis een moment te nemen om over veiligheid na te denken: wat voor vluchtwegen zijn er bij brand? Kan ik deuren en ramen goed genoeg afsluiten? Een gezonde woning is een woning waarin je je ook veilig voelt!

Infographic over de 4 fundamenten van gezond en veilig wonen

Bij Sustainer Homes zorgen we er altijd voor dat je met een goed gevoel kunt wonen zonder je druk te hoeven maken om lucht, licht, geluid of veiligheid. Klinkt goed? Bel voor meer informatie 0302072160.