Sustainer Homes en Rabobank Utrecht bouwen duurzaamste woning van Utrecht

Begin februari bouwt Sustainer Homes tijdens de BouwBeurs 2017 op het Jaarbeursplein een woning die 90% minder CO2 uitstoot.

Duurzame woning

Echt duurzaam bouwen lijkt ver weg, maar het kan nu! Sustainer Homes(SH) ontwerpt en bouwt woningen die 90% minder CO2 uitstoten dan regulier gebouwde woningen. In de week van 6 februari plaatsen zij één van deze woningen tijdens de BouwBeurs op het terrein van de Jaarbeurs in Utrecht. Door gebruik te maken van compleet circulaire houten modules in plaats van beton, staal of baksteen is de constructie vele malen duurzamer dan bij traditionele bouwmethoden. En dankzij innovatieve klimaattechnologie zoals warmtepompen, warmteterugwinning en driedubbele beglazing gebruikt de woning geen energie van buitenaf; alle gebruikte elektriciteit wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak. Hierdoor ontstaat een huisstandaard waardoor er praktisch niet bijgewarmd hoeft te worden. Daarmee ligt de totale uitstoot op een fractie van traditionele alternatieven.

Modulair bouwen

Sustainer Homes bouwt duurzamer, efficiënter en sneller omdat zij gebruik maakt van een modulair bouwsysteem. Zo ontwerpt SH betaalbare woningen die naar ieders eigen smaak en voorkeur worden gebouwd. Met innovatieve robot-gestuurde freestechniek; wordt het houten skelet gemaakt wat de basis vormt voor de constructie. In de fabriek wordt dit skelet gemonteerd en daarna in één dag op locatie geplaatst. Op deze manier wordt duurzame architectuur toegankelijk voor een groter publiek.

Samenwerking

Het concept van Sustainer Homes sluit precies aan bij de ambitie van Rabobank om duurzaam bouwen in Nederland grootschalig in te zetten. De twee partijen sloegen de handen ineen om met dit project aan heel Nederland te laten zien dat een grote stap voorwaarts kan worden gezet zonder in te leveren op comfort, schoonheid of de bouwkosten. Het Rabo GroenHuis dat in Utrecht wordt neergezet, is hiervan een goed voorbeeld. Jan Teunissen, manager Financieel Advies; ‘Rabobank heeft duurzaamheid voor de komende jaren hoog op de agenda staan. En terecht, want het is een vraagstuk dat wereldwijd aandacht verdient. Als lokale bank zijn wij er trots op dat wij het eerste volledig duurzame huis in Utrecht mede mogelijk kunnen maken.’