Sustainer Homes CEO op prestigieuze Forbes-lijst

Sustainer Homes CEO Gert van Vugt (29) sluit zich aan bij namen als Ernst-Jan Pfauth, Kygo en Alexander Klöpping met een plaats op de Forbes 30 Under 30 lijst —een talentenlijst van jonge Europese ondernemers gepubliceerd door zakenblad Forbes. Van Vugt bouwt met Sustainer Homes aan een duurzame, toekomstbestendige woningen. Door een combinatie van nieuwe technologie en slim ontwerp besparen ze tot 90% CO2-uitstoot op traditionele bouw. “Natuurlijk vind ik het leuk om in de Forbes te staan,” zegt Van Vugt, “maar leuker is dat duurzaam bouwen hiermee de aandacht krijgt die het verdient. Of het nou een zelfvoorzienend vakantiehuisje in Limburg is, of een comfortabel hoofdkantoor voor Sissy Boy  in Amsterdam, onze projecten laten zien dat duurzaamheid, comfort, en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan”

Het beton, staal en baksteen in de traditionele bouw zorgt voor ⅓ van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bouwen met hout —zoals in Duitsland en Zweden al veel gebeurt— is vele malen duurzamer. Voeg daar triple glas, zeer hoge vloer-, gevel- en dakisolatie, een warmteterugwinningsinstallatie en een zonnepanelensysteem aan toe, en je bent meer dan klaar voor de overheidsdoelstelling om in 2020 in nieuwbouwwijken geen gasnet meer aan te leggen en jaarlijks 1,5% aan energiebesparing te stimuleren. Die doelstelling en de bijbehorende subsidieregels voor warmtepompen en dakisolatie gaan overigens lang niet ver genoeg vindt Van Vugt: “Eigenlijk is elke woning die nog traditioneel gebouwd wordt een gemiste kans. Het is alsof we besloten hebben een paar extra kolencentrales bij te bouwen.
Een huis van Sustainer Homes is duurzamer, sneller en efficiënter door gebruik te maken van modules. De basis van de modules is een slim ontwerp gefreesd uit Europees hout dat als een bouwpakket in elkaar gezet wordt, maar volledig naar eigen smaak aan te passen is. Met een innovatieve robot-gestuurde frees wordt het bouwpakket uitgesneden en vervolgens door lokale aannemers en timmerlieden gemonteerd —zonder tijdsverlies door vorst of regen. De losse modules worden daarna in één dag op locatie geplaatst. Door vanaf nul te beginnen hebben we een systeem ontwikkeld waarmee we op grote schaal maatwerk kunnen leveren. Dat betekent het einde van de Vinex-wijk vol dertien-in-een-dozijn-woningen, maar het begin van een duurzamer en persoonlijker tijdperk.