Concept

Duurzame architectuur binnen handbereik

Wij geloven dat nieuwe materialen, ontwerp- en bouwtechnieken het mogelijk maken om je eigen ontwerp duurzamer, mooier en eenvoudiger te kunnen realiseren. Dat is maar goed ook, want traditioneel bouwen laat nogal te wensen over. Heb je zelf plannen om in je eigen duurzame droomwoning te gaan wonen? Dit zijn onze uitgangspunten:

Koploper in duurzaam en circulair bouwen

Dat gebouwen duurzaam en circulair moeten worden is gelukkig geen discussiepunt meer. Maar wat betekent dat dan? In een notendop:
Zo bestaat het constructieve skelet van een Sustainer Home uit gecertificeerd hout afkomstig van streng beheerde Finse bossen. Vervuilende materialen zoals gips, cement, beton, of staal gebruiken we niet of nauwelijks. Zo slaat een Sustainer Home meer CO2 op in de constructie dan er vrijkomt tijdens de bouw of levensduur. En goed voor je gezondheid.
‘Less is More’ wat materiaalgebruik betreft. Door een combinatie van een bijzonder constructieve houtsoort, oeroude japanse hout-houtverbindingen, robotgestuurde fabricage en het gebruik van evolutionaire algoritmes in het ontwerpproces kunnen we materiaalgebruik en afval tot een absoluut minimum beperken. Hierdoor neemt de voetafdruk van een Sustainer Home nog verder af. Ook dalen hierdoor de kosten van bouwmaterialen, transport, en assemblage. En is dit positief voor het energiegebruik van de woning én de netbelasting.
Allereerst zorgen we dat het gebouw aan de hoogste standaarden voldoet. Zo is een Sustainer Home enorm goed geïsoleerd, voorzien van triple glas, luchtdicht en dampopen gebouwd en voorzien van zeer hoogwaardige klimaatinstallaties en zonnepanelen. Hiermee lopen onze woningen jaren voor op de minimumeisen. En zijn het comfort, de gezondheid- en energieprestaties helemaal klaar voor de toekomst. Daarbij gebruiken we alleen hoogwaardige materialen die geen of nauwelijks onderhoud nodig hebben. En veranderen je eisen als bewoner over tijd? Door de slimme constructie is het aanpassen van je verlichting of zelfs de locatie van binnenwanden relatief eenvoudig. Zo is de woning ook waardevast.
In onze bouwmethodiek zijn we geïnspireerd door het cradle-2-cradle principe, waarin de grondstoffen in de woning uiteindelijk geen afval maar nieuwe grondstoffen worden. Mocht een Sustainer Home op een bepaalde plek niet meer geschikt zijn, dan kan de woning in zijn geheel worden verplaatst naar een nieuwe plek. Zoals het Rabo Groenhuis, welke na 2 jaar op het Jaarbeursplein naar Hilversum is verhuisd. Of de modules worden hergebruikt in een nieuw ontwerp. En doordat er geen lijmverbindingen worden gebruikt is uiteindelijk de hele constructie compleet demontabel. Elk element is voorzien van een sticker met een QR code, die in combinatie met ons geavanceerde 3D model van het gebouw weergeeft waar het element zich bevindt, hoe het wordt ge(de)monteerd en hoe lang dit kost. Op dit moment wordt dit in beleid of in taxaties nog niet op waarde geschat, maar wij zijn er vandaag al klaar voor.
Dankzij deze uitgangspunten zijn alle Sustainer Homes energie én CO2 neutraal, maken we geen gebruik van schaarse of ongezonde grondstoffen en kan de woning volledig of in delen worden hergebruikt. Dit is de enige manier waarop we een hoge woonkwaliteit voor iedereen beschikbaar maken zonder grenzen te overschrijden. En waarom elke Sustainer Home een stap van ruim 200 ton CO2 in de goede richting is.

Obsessie met details

Als je eenmaal begint met ontwerpen, dan wordt elk detail belangrijk. Wij delen jouw aanstaande obsessie met details. Dit zie je terug in onze wetenschappelijke kijk naar duurzaamheid, in de optimalisatiedrift van het bouwproces en bovenal in de bouwkundige detailleringen. Een aantal voorbeelden:
Sustainer Homes worden standaard uitgerust met prachtige vloer-tot-plafond ramen. Zo wordt een naadloze verbinding gemaakt tussen je interieur en de buitenwereld. Totale wanden kunnen in glas worden uitgevoerd, met kozijnen elegant verwerkt in de vloer om zo nóg meer licht naar binnen te halen. En dankzij de driedubbele beglazing met magnifieke isolatiewaarde en akoestiek.
Het plafond bestaat uit strakke plafondplaten die door een computergestuurde freesrobot tot op de tiende millimeter nauwkeurig op maat worden gemaakt. Hiermee lappen we het oude timmermansgezegde ‘gelijk is ongelijk’ aan onze spreekwoordelijke laars. En brengen we een ongekende vrijheid aan om zonder lelijke sporen of strips je verlichting te kunnen wegwerken.
De binnenwanden passen dermate strak in de constructie dat we zonder plint toch een perfect passend geheel kunnen bieden. Doordat dit zeer nauw komt in de afwerking is dit alleen in high-end architectuur – en bij Sustainer Homes – standaard inbegrepen. En je bespaart ook nog eens op je plint.
De plafondhoge binnendeuren zijn verwerkt in onze zelf ontwikkelde vakwerkconstructie die in de wanden is geïntegreerd. Hierdoor kunnen zowel traditionele als onzichtbare scharnieren worden toegepast en wordt een zeer strak, samenhangend en hoogwaardige esthetiek gevormd.
De trappen worden altijd op maat door onze eigen architecten ontworpen met behulp van een intern ontwikkeld stukje software. Hierdoor kunnen we de ambachtelijke kwaliteit van massief hout of bamboe en een strak design bieden die precies past binnen het gehele ontwerp.
De meest hoogwaardige afwerkingen mogelijk – met behulp van nieuwe productietechnieken en ontwerptechnologie. De Bauhaus-filosofie laat als 100 jaar zien dat industrieel ontwerp en fabricage leidt tot hogere kwaliteit. En parametrisch ontwerp en computergestuurde robots maken dit nu ook in de bouw mogelijk.

Een slim systeem voor jouw ontwerp op maat

Jouw precieze woonwensen komen geen twee keer voor. Tegelijkertijd kan industriële herhaling kwaliteit verbeteren, afval verminderen, hergebruik bevorderen en kosten drukken. Om de ogenschijnlijke tegenstelling tussen schaalproductie en maatwerk op te lossen hebben we een bouwsysteem ontwikkeld geïnspireerd op LEGO. Zo kunnen we met een beperkt aantal industrieel gemaakte componenten een onbeperkt aantal ontwerpen realiseren.

Dit begint altijd met jouw wensen, kavel en omgeving. We maken een uitgebreide inventarisatie van je woonwensen, de gezinssamenstelling en de functionele eisen van de woning. Ook kijken we naar de beste lichtinval, de ligging van de buren, kaveleisen of de mooiste zichtlijnen. Na enkele rondes schetsen komt een uniek ontwerp tot stand. Op de achtergrond wordt dit proces geholpen door onze zelf ontwikkelde ontwerpsoftware, die bewaakt of het ontwerp unieke ontwerp technisch haalbaar is, aan de regelgeving voldoet en op budget zit.

Alle Sustainer Homes zijn voorzien van zeer elegante detailleringen. Dankzij de uiterst precieze fabricage zijn geen verhullende aankledingen nodig. Deze stijl van pure, strakke lijnen, functionele volumes en een zeer moderne, hoogwaardige uitstraling die een Sustainer Home kenmerkend maakt.
Elk maatwerk ontwerp bestaat uit individuele modules die onder fabrieksomstandigheden worden geassembleerd en perfect op elkaar aansluiten in je uiteindelijke woning. In combinatie met de maatvastheid van robotisch gefreesde gelamineerde delen garandeert deze fabrieksmatige productie een hoge kwaliteitscontrole, waardoor luchtdichtheid of thermische bruggen tot een absoluut minimum worden gebracht.
Het gebruik van hoogwaardige materialen en bouwfysische detailleringen vertalen zich in extra lage onderhoudskosten en een extra lange levensduur. Van begin tot eind zijn deze principes leidend geweest in het systeemontwerp, en over letterlijk elke schroef is nagedacht.

De prefabricage buiten de bouwplaats maakt het mogelijk om bouwstappen parallel te doorlopen die bij traditionele bouw één voor één moeten. Zo wordt de assemblage van de woning tegelijkertijd gedaan met het plaatsen van de fundering. Hiermee snijden we maanden van de bouwtijd af en beperken we de invloed van een drukke bouwsector op de opleverdatum en zorgen we dat je eerder je verhuisdozen kunt gaan inpakken!

Wil je meer weten over de mogelijkheden en onze werkwijze? Vraag onze brochure aan.

Sustainer Homes Brochure