BEWEZEN BOUWSYSTEEM

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim één derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Het Sustainer Homes bouwsysteem brengt daar een einde aan met woningen die 90% minder CO2 uitstoten dan traditionele bouw.

Sustainer Homes is opgericht om architectuur duurzamer, flexibeler en toegankelijker te maken. Bouwen kan namelijk beter. Veel beter. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim één derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Om dit terug te brengen zullen we radicaal duurzamer moeten gaan bouwen. Onze woningen stoten ruim 90% minder CO2 uit ten opzichte van een regulier gebouw van staal en beton. Alle Sustainer Homes zijn minimaal energieneutraal en wekken energie op met standaard inbegrepen zonnepanelen.

De duurzame en flexibele mogelijkheden komen voort uit ons unieke bouwsysteem op basis van CNC-gefreesde houten modules. Deze modules zijn de bouwstenen waarmee haast elk gebouw kan worden gerealiseerd: zowel binnen als buiten, van woningen tot utiliteitsbouw. De modules zelf zijn compleet circulair en gaan een leven lang mee. Door slim gebruik te maken van nieuwe fabricage- en ontwerptechnieken geven we een nieuwe betekenis aan maatwerk. Zo maken we de ontwerpvrijheid van een eigen architect beschikbaar voor een breed publiek.

Sustainer Homes werkt anders dan traditionele bouwers en dat maakt ons bouwsysteem slimmer, efficiënter en duurzamer. Na het bouwen van tientallen woningen in de afgelopen jaren hebben we ons bouwsysteem maximaal geoptimaliseerd. In een aantal stappen maken we je woning met computergestuurde precisie. 

Met voordelige financiering kun je straks je eigen duurzame huis bouwen - net zoals hier een Sustainer Home geplaatst wordt

Computergestuurde precisie

Voor elke woning kijken we met jou samen naar de beste locatie op je kavel en specifieke opties en extra’s. Vervolgens genereert ons systeem een aantal essentiële tekeningen en berekeningen om bij de gemeente een vergunningaanvraag te doen. Als de vergunning is goedgekeurd komt de echt magie van ons systeem naar voren. De instructies voor de CNC-freesmachine worden automatisch gegenereerd en bij onze partner Van Hulst, de grootste frezerij van Nederland, op de millimeter nauwkeurig uitgesneden. Elk element krijgt zijn eigen QR-code zodat het altijd terug te vinden is en op de juiste plek terechtkomt.

Naast de CNC-tekeningen worden ook de bouwinstructies voor de aannemer automatisch in elkaar gezet. Die kan aan de hand van die instructies in de timmerloods alle modules en onderdelen in elkaar zetten. Na de bouw vervoert de aannemer de modules op een dieplader naar het kavel om ze daar in 1-2 dagen aan elkaar te koppelen. Het huis is nu wind- en waterdicht en kan verder worden afgewerkt aan de binnenkant waarna het wordt opgeleverd.

 

Modulair Bouwen

De duurzame en flexibele mogelijkheden komen voort uit ons unieke bouwsysteem op basis van CNC-gefreesde houten modules. Deze modules zijn de bouwstenen waarmee haast elk gebouw kan worden gerealiseerd: zowel binnen als buiten, van woningen tot utiliteitsbouw. De modules zelf zijn compleet circulair en gaan een leven lang mee. Door het modulaire proces kunnen we de kwaliteit van gestandaardiseerd bouwen overtreffen zonder in te boeten op duurzaamheid en flexibiliteit.

 

Energie besparen met Slimme Systemen

Een Sustainer Home is niet alleen duurzaam in materiaal en energieopwekking maar bespaart ook energie op allerlei slimme manieren. Natuurlijk wordt de energie opgewekt met zonnepanelen zodat de warmtepomp voor je verwarming en warm water samen met de rest van je huishouden van stroom kan worden voorzien.

Maar misschien nog wel belangrijker is de luchtdichte schil, die zorgt ervoor dat er anders dan via het gecontroleerde balansventilatiesysteem geen lucht in of uit gaat. In de praktijk betekent dat een betere isolatie én een gezondere woningen omdat er meer verse lucht in je huis is.

De systemen en installaties werken op een slimme manier met elkaar samen. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de grond (ook als het buiten koud is). Die warmte wordt gebruikt om zowel de ruimtes te verwarmen als het tapwater. Het ventilatiesysteem is een balans tussen verse lucht die de woning in komt en oude lucht die de woning verlaat. De warmte van die oude lucht wordt gebruikt om je verse lucht alvast voor te verwarmen, dat noemen we warmte-terugwinning (WTW). Is die verse lucht dan nog te koud dan kan er ook nog bijverwarmd worden. Al die systemen en de rest van je huis worden door de zonnepanelen van stroom voorzien. Heb je teveel stroom dan wordt er aan het net teruggeleverd, heb je te weinig (bijvoorbeeld ’s nachts) dan neem je stroom af van het net. Zo kunnen pieken en dalen in je stroomgebruik efficiënt worden opgevangen.

Van ontwerp tot sleutel in 3 stappen

Voorlopig ontwerp (8-12 weken)

In het voorlopig ontwerp ga je met een van onze architecten om tafel zitten om je huis te ontwerpen. We bespreken je wensen en bekijken de mogelijkheden op jouw kavel. Op basis van dit ontwerp kan een van onze aannemers je een prijsopgave leveren.

Welstandscommissie (2-4 weken)

Indien nodig gaan we met de welstandscommissie van de betreffende gemeente in gesprek om zeker te weten dat jouw woning ook gebouwd mag worden. De welstandscommissie adviseert de gemeente of een bouwwerk aan de gestelde architectonische kwaliteit en eisen voldoet.

Definitief ontwerp ( 6 weken)

Ben jij akkoord met het ontwerp en past het binnen de wettelijke en gemeentelijke kaders dan gaan we verder met de technische uitwerking van je woning, het definitieve ontwerp. In deze fase werken we alle details, technische tekening en werktekening uit. Zo weet de aannemer straks precies hoe bijvoorbeeld de gevelafwerking aansluit op je raamkozijn en waar de stopcontacten komen.

Vergunningsaanvraag (8-14 weken)

Op basis van het definitieve ontwerp kunnen we de bouwvergunning bij de gemeente aanvragen. De gemeente neemt daar tot 14 weken de tijd voor. 

Aannemingsovereenkomst

Terwijl de vergunningsperiode loopt kun je bij een van onze aannemingspartners een aannemingsovereenkomst tekenen. Dat betekent dat de aannemer gelijk van start kan met inplannen als de vergunning verleend wordt.

Planning (4 weken)

Na het verlenen van de vergunning start de aannemer met alle voorbereidende werkzaamheden. De materialen worden besteld en werkzaamheden worden ingepland.

Grondvoorbereiding (16 weken)

Om de modules en daarmee je woning straks te kunnen plaatsen op je kavel moet er geheid worden en wordt de grond gelijk gemaakt. De levertijd voor heipalen kan oplopen tot zo’n 4 maanden.

Bouw (4 weken)

In de timmerloods worden de modules in elkaar gezet.

Afbouw (2-4 weken)

Nadat de modules op locatie zijn geplaatst in 1 -2 dagen wordt de laatste afwerking gedaan.

Oplevering

Na de afbouw is het bijna tijd om te verhuizen. Met de aannemer loop je door het huis heen voor de oplevering. Je kunt er voor kiezen om daarbij een opleveringskeuring te laten doen door bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis. De aannemer heeft dan nog een aantal weken om de laatste puntjes op de i te zetten.

Interessant? Vraag onze brochure aan voor meer informatie over Sustainer Homes!

Sustainer Homes Brochure